Niet louter een uitlaatklep.

Toen we in 1982 tien kaarsjes op onze taart uitbliezen, besloten we een lokale weekendzender aan te zwengelen. Met beperkte financiële middelen, wat tweedehandsapparatuur en een godvergeten stal gingen we aan de slag. Programma's werden ingeblikt op cassette en qua medewerkers deden we beroep op leden die graag aan knopjes en draden frunnikten.

Eenmaal de nodige zendvergunningen werden goedgekeurd, kon Radio Radioka op 11 september 1982 officieel in de ether. De vrije zender was elk weekend te ontvangen (aanvankelijk op zaterdag tussen 14u en 18u, en zondag tussen 9u en 13u) in Schellebelle en omliggende op 100.6 MHz, en dit vanuit de studio op Dendermondsesteenweg 37.

Het opzet was van bij het begin een niet-commercieel radiostation in te richten. Absoluut niet met als doel om de grote spelers te beconcurreren, maar louter om streekgenoten te informeren over de nieuwste trends.

De luisteraar kon genieten van rubrieken als koken, tuinieren en auto's, maar ook vleugjes streek- en dorpsnieuws, bekendmakingen van onze OKA-acties, interviews, grappige anekdotes en lichte satire op plaatselijke feiten kwamen uitgebreid aan bod. Jongerentribune, Giovanni van Schelle, De grabbelton, Zjeraar, Zaterdagkriebels, Tussen de soep en de patatten en De middagtrein zijn slechts een peulschil van het volledige programma-aanbod. Mededelingen, suggesties en verzoekplaten konden door luisteraars gedeponeerd worden in de postbus aan de OKA-kelder.

Dat dit alles niet van een leien dagje liep, bewees het uitvallen van onze zender in juli 1983. Zendapparatuur en huisvesting waren niet meer toereikend om in leven te blijven. We gingen een tijdje uit de ether, maar van opgeven was geen sprake. Verbouwings- en herstellingswerken waren aan de orde van de dag en reeds vóór de jaarwisseling konden we terug de lucht in. We hadden sindsdien zelfs de mogelijkheid om live-uitzendingen te gaan verzorgen.

Niet veel later kreeg onze zender een positief pre-advies en was het enkel nog wachten op de officiële erkenning als lokale, niet-openbare klankradio-omroep. De pers omschreef ons initiatief als een treffer van formaat: "Kwalitatief hoogstaande programma's met ontspanningsmuziek uit die tijd, van evergreens en oude hits tot de nieuwste producties".

Eind jaren '90 werden de uitzendingen stopgezet wegens financiële tekortkomingen, maar Radio Radioka zal hoe dan ook blijven voortbestaan in de memorie van onze inwoners.