Een dorp maakt een film.

Na een repetitie van Amethist door het OKA-toneelgezelschap wordt tussen pot en pint gegrapt dat ze als vereniging eens een westernfilm moeten draaien. Regisseur Johan Heldenbergh reageert meteen enthousiast en oppert dat "als ge zoiets wilt doen, ge der gewoon moet aan beginnen". Dat moest hij ons geen twee keer zeggen: in een mum van tijd waren er sponsors, honderden vrijwilligers uit Groot-Wichelen en een concreet projectplan: OKA 1919.

De film was aanvankelijk bedoeld als een plaatselijk project, gevolgd door een aantal filmvoorstellingen in de regio, maar door de grote mediabelangstelling werd Schellebelle 1919 dan toch in de meeste bioscopen vertoond. Achteraf kwam de film uit op dvd.

Kenneth Taylor en Johan Heldenbergh — 2010 (foto: Nik Vermeulen)

Kenneth Taylor en Johan Heldenbergh — 2010 (foto: Nik Vermeulen)

De regie van Schellebelle 1919 lag in handen van acteur-regisseur Johan Heldenbergh en burgemeester-filmmaker Kenneth Taylor.

Na wekenlange audities – waarbij meer dan de helft van de bevolking de revue is gepasseerd – werd de selectie gemaakt voor de cast. Een tachtigtal gelukkigen werden geselecteerd voor een rol gaande van burgemeester, weeskind en huurling tot en met een roepende vrouw. Het opzet was duidelijk: enkel de inwoners van Schellebelle speelden de hoofdrol, een aantal bekende beroepsacteurs mochten figureren in een bescheiden gastoptreden.

“Wat startte als een gek idee is uitgegroeid tot een heuse langspeelfilm waar meer dan duizend mensen uit Schellebelle en omstreken dag en nacht aan hebben gewerkt.”

De filmcrew werd samengesteld uit een handvol professionals, aangevuld met een grote groep lokale vrijwilligers. Deze kregen vooraf een korte opleiding over de know-how van het filmmaken: licht, camera, geluid, decor, kostumering,...

De effectieve opnames gingen van start op dinsdag 1 juni 2010 en eindigden exact twee maanden later op zaterdag 31 juli 2010. Er werd gedraaid in het centrum van Schellebelle, het café Het Posthotel in Wetteren, Hof Ter Schoot in Oordegem, het oud gemeentehuis in Wichelen, het natuurschoon van Berlare waar de vijverscènes werden ingeblikt, het kasteel van Berlare en het veerpont van Schellebelle.

Trailer Schellebelle 1919 — 2011 (credits: Lumière Publishing)

In januari 2011 werd in Berlare een avant-première georganiseerd voor alle medewerkers.

Op zondag 3 juli 2011 stond men eindelijk op de rode loper in de Kinepolis van Gent tijdens de officiële première en dit in aanwezigheid van de nationale pers. Het werd een dag boordevol hartverwarmende momenten, Schellebelle mocht terecht fier zijn. Voor het grote publiek was het echter aftellen tot 27 juli.

Later kreeg Schellebelle 1919 de prijs voor "Bijzondere Prestatie" op het Filmfestival Oostende.

Officiële affiche — © 2011 Schellebelle 1919

Officiële affiche — © 2011 Schellebelle 1919

Het verhaal

Schellebelle 1919 vertelt het verhaal van de familie Van De Velde. De oudste dochter Coralie – zelf 16 – heeft tijdens de oorlog maar liefst 25 oorlogswezen in huis genomen, maar ze worden langs alle kanten belaagd. De kinderbescherming wil hen in een weeshuis stoppen en enkele notabelen hebben het op hun boerderij gemunt. Maar de familie laat zich niet zomaar verjagen en verdedigt zich met alle mogelijke middelen...